Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem. Z jednaj strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony. Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry.
Zrobić sos. Na roztopione masło wsypać mąkę i - gdy się rozpuści - zalać śmietanką. Doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan i doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i odrobiną cukru.
Roladę podawać na ciepło lub na zimno z sosem chrzanowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Rolada wieprzowa z żurawiną i boczkiem, rolada kokosowa” W...
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Jednogarnkowy przysmak z Francji;-)
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić...
Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...