Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Polędwiczki w sosie pomarańczowym

Opis przygotowania

Polędwiczki lekko posolić, obsmażyć na maśle na dość ostrym ogniu. Miód rozetrzeć z   1/4  szklanki wina, imbirem, cienko startą skórką pomarańczową, wyciśniętym czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Miodową marynatą natrzeć polędwiczki i włożyć do żaroodpornego naczynia - natłuszczonego olejem (np. arachidowym).
Na patelnię, na której obsmażane było mięso, wlać resztę wina, lekko podgrzać, po czym polać nim polędwiczki.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 st. C. Podczas pieczenia polędwiczki obracać od czasu do czasu i polewać sosem. Piec do miękkości.

Kaszę przesmażyć na oliwie. Zalać wodą (2 palce nad poziomem kaszy), posolić i ugotować (ok. 10 minut).
Polędwiczki podać z kaszą gryczaną (polaną sosem spod mięsa) i filetami z pomarańczy. Dekorować natką pietruszki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 141
Ewa gotuje - odc. nr 141

Kuchnia fusion, czyli polędwiczki w pikantnym sosie imbirowym. Na deser...

 

Podobne przepisy

Klopsiki i ziemniaki po szwedzku

Mięso dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Wymieszać. Cebulę...

Szaszłyki z warzyw i oscypka

Z grilla dla wegetarian!

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Glazurowane skrzydełka z rusztu

Z cytryny wycisnąć sok, rozpuścić w nim miód (do glazurowania najlepsze są miody jasn ...

Wróć do listy przepisów