Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Pikantny kurczak w jabłkach

Opis przygotowania

Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim (4 szczypty). Wstawić na 1 ½ godziny do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 45 minutach do formy wlać 250 ml cydru lub wina.

Jabłka pokroić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych, ćwiartki przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć jabłka z każdej strony. Przyprawić solą i cynamonem. Wyjąć z patelni i odstawić.

Na patelnię wlać pozostały cydr lub wino, dolać sos spod kurczaka, lekko odparować. Dolać śmietanę i gotować, aż zgęstnieje. Upieczonego kurczaka poporcjować i obłożyć jabłkami. Podawać z sosem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 75
Ewa gotuje - odc. nr 75

W kolejnym odcinku potrawy zgodne z dietą Michela Montignaca. – To...

 

Podobne przepisy

Kaszanka w jabłku grillowana

Kaszankę rozgnieść widelcem, przyprawić solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez pra ...

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Kulebiak z dorszem

Klasyk z Kresów z farszem rybnym;-)

Okoń morski oraz schab z płyty

A do tego sałatka ziemniaczana;-)

Wróć do listy przepisów