Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć tymianek i dodać do czosnku. Wlać żubrówkę i oliwę, po czym wszystko dobrze wymieszać. Kurczaka natrzeć dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz), a następnie zostawić w lodówce na 1 godzinę.
Do środka włożyć całą cytrynę, nakłuwając ją uprzednio w kilku miejscach - podczas pieczenia mięso nabierze lekkiego cytrynowego aromatu, a w dodatku nie wyschnie. Cytrynę można sparzyć, będzie bardziej soczysta. Na koniec związać ciasno kurze nóżki, by w pieczeniu nie rozcapierzyły się nieładnie.
Aby kurczak opiekł się ze wszystkich stron, umieścić go w gęsiarce i na 10-15 minut włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Następnie podlać winem (nie może być kwaśne!), włożyć pokrojoną cebulę i suszone pomidory. Jeśli używamy świeżych, obrać je wcześniej ze skórki. Przykryć i zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec ok. 1 ½ godziny. W trakcie pieczenia kurczaka obracać mniej więcej co 15 minut.
Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z gęsiarki i włożyć jeszcze raz do piekarnika - tym razem na samym ruszcie, by skórka przypiekła się na złoty kolor (240 st. C, termoobieg z grillem). Po upieczeniu rozwiązać nóżki kurczaka.
Sos z gęsiarki zmiksować na gładki krem, doprawić tymiankiem (najlepiej świeżym) i podać w sosjerce. Kurczaka umieścić na półmisku. Jako dodatki polecam biały ryż lub ziemniaczane puree i zieloną sałatę z sosem winegret lub sałatkę chińską.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku "Ewa gotuje" autorka programu przygotuje kurczaka z...
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...
Wyjątkowo chrupiąca!
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprze ...
Na jubileusz - gęsina!