Królika podzielić na porcje, natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin.
Smalec rozgrzać w gęsiarce i obsmażyć na nim królika. Dorzucić cebule pokrojone w półksiężyce i usmażyć na złoty kolor.
Śmietanę wymieszać z mąką i zalać królika, jeżeli sos wyjdzie za gęsty, można dolać trochę wody. Dusić aż mięso będzie miękkie. Doprawić do smaku.
Ziemniaki ugotować i ugnieść. Dodać jajko i mąkę, wyrobić ciasto. Uformować rulony grubości palca, lekko przygnieść i pokroić w romby. Ugotować w osolonej wodzie (3-4 minuty).
Podawać z sosem i królikiem oraz buraczkami, sałatą i rzodkiewką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprosi widzów do nowej kuchni – w drewnianym domu...
Z cebulą...
Na 11 listopada tylko gęsina;-)
Kacze piersi umyć w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem naciąć ...
Na patelni roztopić masło, dolać sos sojowy i miód. Włożyć kurze udka (wcześniej umyt ...