Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić, wymieszać i odstawić na chwilę. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. na sitku. Przełożyć do miski. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i wymieszać z roztopionym masłem.
Na patelni z odpinaną lub metalową rączką rozgrzać gęsi smalec. Nałożyć starte ziemniaki (patelnia powinna mieć średnicę 18-20 cm). Wyrównać i na małym ogniu smażyć przez ok. 20 minut. Następnie obrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne 20 minut.
Po usmażeniu patelnię z plackiem wstawić na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku programu Ewa zaprosi widzów na kulinarną podróż do jednego...
Kapustę cienko poszatkować. Przełożyć do garnka, podlać wodą i poddusić ...
Obierki z ziemniaków przesypać na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia...
Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...
Znakomity probiotyk i świetna baza do zupy;-)