Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ciasto czekoladowe z wiśniami

Opis przygotowania

Czekoladę połamać do garnka. Dodać masło i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Odstawić.

Białka oddzielić od żółtek. Dodać sól i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem, dosypując porcjami i cały czas miksując. Stopniowo dodać przestudzoną, lecz cały czas płynną czekoladę z masłem. Następnie dodać po jednym żółtku, mieszając przy tym szpatułką. Przełożyć do tortownicy (średnica 23-24 cm, spód foremki wyścielony papierem do pieczenia, boki wysmarowane masłem).

Piec przez ½ godziny w temp. 180 st. C.

Wiśnie przełożyć do garnka. Posłodzić. Wymieszać i podgrzać. Gdy się roztopią i puszczą sok dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną w ¼ szklanki zimnej wody. Zagotować i przestudzić.

Zrobić krem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone wlać śmietankę i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Posłodzić cukrem pudrem. Wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto. Wstawić do lodówki na ½ godziny.

Nałożyć wiśnie. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 534
Ewa gotuje - odc. nr 534

Na kolejne potrawy Ewa Wachowicz zaprosi do jej krakowskiej kuchni, gdzie...

 

Podobne przepisy

Opity Izydor

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć, dodać cukier, żółtka, orzechy, przesianą mą ...

Bułeczki serowe z ananasem

Z budyniem śmietankowym...

Ciasto imprezowe

Wiórki, kaszę i cukier wsypać do słoika. Zalać wódką, zakręcić i schować do lodówki na całą noc...

Placek z kisielem brzoskwiniowym

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić n ...

Wróć do listy przepisów