Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Maślany krem z pieczonych ziemniaków

Opis przygotowania

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić na ćwiartki. Główki czosnku przeciąć wzdłuż na pół. Wszystko umieścić na blasze piekarnikowej. Na wierzch nałożyć kawałki masła. Wstawić do piekarnika i piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.

Upieczone warzywa przełożyć do garnka (czosnek wycisnąć z łupin). Zalać wywarem jarzynowym. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotować.

Zdjąć z kuchenki. Zmiksować. Dodać zimne masło. Wymieszać.

Podawać z grzanką i kleksem śmietany. Udekorować zestami z cytryny i tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 519
Ewa gotuje - odc. nr 519

Jesień to doskonała pora roku na potrawy z ziemniaków, więc w kolejnym...

 

Podobne przepisy

Żurek stryszawski

Klasyka z naszych gór!

Krem z batatów

Zupa ze słodkich ziemniaków;-)

Zupa krem z warzyw i pieczarek

Pieczarkowa na włoszczyźnie...

Krem z gruszki i pietruszki

Pietruszkę obrać, pokroić w plastry i przesmażyć w garnku...

Wróć do listy przepisów