Mąkę przesiać do miski. Wsypać drożdże. Wymieszać.
Śmietanę przełożyć do garnka. Dodać masło. Wsypać cukier. Wymieszać i podgrzewać tak długo, aż masło się roztopi (nie gotować).
W mące z drożdżami zrobić dołeczek. Wlać śmietanę. Dodać żółtka i sok z cytryny. Wymieszać. Dorzucić bakalie i wyrobić dłońmi. Przykryć i odstawić na godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy z kominem (wysmarowanej masłem i wysypanej mąką). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C i poczekać, aż wyrośnie do brzegów formy. Wówczas podnieść temp. do 180 st. i piec przez ok. 45 minut.
Po wystudzeniu udekorować lukrem, prażonymi orzechami włoskimi i jadalnymi kwiatkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dzień przed Wielką Niedzielą to dosłownie ostatni moment, by przygotować...
Świetny dodatek do wypieków!
Na kruchym spodzie!
Mąkę przesiać, posolić. Dodać masło, wysiekać (całość powinna przypominać bułkę tartą ...
Boczek pokroić w kostkę, usmażyć na suchej patelni...