Skrzydełka wrzucić do garnka z zimną wodą. Dodać suszone grzyby (jeśli zebraliśmy je sami i zostały dokładnie oczyszczone to nie trzeba ich płukać, susz kupiony w sklepie lepiej namoczyć a wodę odlać i w ten sposób pozbyć się resztek piasku). Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i solą. Przykryć i gotować przez ½ godziny.
Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz starte na grubych oczkach marchewki, pietruszkę i kawałek selera. Wsypać kaszę i pod przykryciem gotować przez 20 minut.
Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Zabielić śmietaną (wcześniej warto ją zahartować odrobiną gorącej zupy). Na talerzu posypać posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...
Klasyka z naszych gór!
Kalarepy obrać i pokroić w słupki, ziemniaki i cebulę w kostkę...
Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...