Mąkę przesiać z cukrem pudrem na stolnicę. Przyprawić cynamonem. Dodać smalec. Posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wlać spirytus oraz wino. Zagarnąć nożem. Gdy powstaną kluchy, wyrobić ciasto. Ulepić kulę, włożyć do zamykanego pojemnika i na godzinę wstawić do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1 mm (stolnicę warto posypać mąką). Szklanką lub pierścieniem wyciąć krążki. Nawinąć na metalowe rurki. Brzeg każdego krążka posmarować roztrzepanym jajkiem i skleić. Partiami usmażyć w mocno rozgrzanym smalcu.
Ricottę uperfumować cukrem waniliowym i posłodzić cukrem pudrem. Dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać i nałożyć do rurek (najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego). Z obu stron wcisnąć pistacje. Oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kwiecień plecień, więc w kuchni Ewy też będzie delikatny misz-masz. Gotowanie...
Borówki w galaretce!
Mąkę ze smalcem wyrobić nożem (placek na smalcu będzie bardziej kruchy). Dodać cukier ...
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodać cukier. Do ...
Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę...