Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta z białą czekoladą

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.

Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodać żółtko i wodę. Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Przełożyć do formy na tartę (średnica 24-26 cm, foremka posmarowana masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).

Żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki wrzątku.

W rondelku podgrzać śmietankę. Dodać czekoladę. Gdy się roztopi, odstawić do wystudzenia.

Śmietanę schłodzić w lodówce i ubić na sztywno. Dodać wystudzoną śmietankę z czekoladą. Dolać żelatynę i zmiksować.

Krem przełożyć na upieczony i wystudzony spód. Na wierzchu ułożyć borówki i wstawić do lodówki, by masa stężała.

Można dodatkowo udekorować innymi owocami i melisą.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 430
Ewa gotuje - odc. nr 430

Kolejny program zacznie się od przygotowania tradycyjnej sałatki szwajcarskiej...

 

Podobne przepisy

Krem czekoladowy z musem malinowym

Udekorowany truskawkami!

Drożdżówka z kruszonką

Cukier i drożdże rozpuścić w mleku, wmieszać 5 łyżek mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...

Apfelstrudel

Najlepszy w całym Cesarstwie był ponoć w restauracji dworcowej prowadzonej przez rodziców Billy Wildera w Suchej koło Żywca;-)

Strucla z borówkami

Po prostu duża jagodzianka;-)

Wróć do listy przepisów