Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Drożdżówka z konfitur± malinow±

Opis przygotowania

Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę m±ki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.

Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać m±kę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamkn±ć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę – do wyro¶nięcia.

Stolnicę obficie posypać m±k±. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze m±k± i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfitur±, zostawiaj±c jeden brzeg czysty (2-3 cm). Zwin±ć roladę – w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.

Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 343
Ewa gotuje - odc. nr 343

W kolejnym odcinku Ewa zaprosi widzów na niezwykł± jajecznicę – nie...

 

Podobne przepisy

Piwoszki

M±kę posiekać z masłem (jak na kruche ciasto). Dolać piwo i zagnie¶ć. Zawin±ć w folię ...

Brulee owocowe

Jabłka i nektarynki pokroić w plasterki. Wrzucić do rondla. Dolać 2 łyżki wody, dusić ...

Tort hiszpański

Z cukru odsypać 1/4, resztę wsypać do garnka, zalać wod±, postawić na ogniu, aż się r ...

Chrust, czyli faworki

M±kę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Wróć do listy przepisów