Drożdże pokruszyć do miski. Zalać ½ szklanki ciepłej wody, dodać startą marchewkę, szklankę mąki oraz jajka. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy objętość, wsypać resztę mąki, cukier i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlać roztopione, lekko przestudzone masło. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki na babę – do ½ wysokości. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto podrosło.
Piec przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Choć Ewa uwielbia kuchnię międzynarodową i będąc za granicą zawsze kosztuje...
Kruche z rubinolą;-)
Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...