Grzyby oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać grzyby, wymieszać i podsmażyć na mocnym ogniu.
Zalać winem. Odparować. Przyprawić kminkiem. Dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wlać ciepły wywar jarzynowy. Doprawić solą, przykryć i gotować tak długo, aż ziemniaki zmiękną.
Zabielić śmietaną (wcześniej warto zahartować ją gorącą zupą). Lekko posłodzić i zakwasić octem jabłkowym. Wrzucić posiekaną zieleninę i od razu podawać z jajkiem poszetowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Jesienią w kuchni Ewy Wachowicz nie może zabraknąć potraw z leśnych grzybów....
Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć...
Na dobry początek obiadu pod chmurką;-)
Wodę zagotować z przyprawami. Pod koniec wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mni ...
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać wywarem...