Buraki owinąć folią (każde warzywo oddzielnie) i wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Po upieczeniu wystudzić, obrać i pokroić.
Na mocno rozgrzanej oliwie przesmażyć posiekaną cebulę, lekko ją przypalając. Pod koniec dorzucić pokrojony czosnek.
Zalać wywarem, wrzucić buraki oraz obrane i pokrojone jabłko. Wycisnąć sok z cytryny i gotować przez 10 minut.
Po tym czasie zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą oraz pieprzem, ew. dokwasić sokiem z cytryny (zupa powinna być słodko-kwaśna).
Krem nalać na talerz. Udekorować pokruszoną bryndzą, prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki. Zamiast bryndzy można użyć sera koziego – trzeba pokroić go na plastry oraz lekko przypalić palnikiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...
Z warzywami z rusztu!
Świetne na przystawkę...
Z migdałami i szynką szwarcwaldzką;-)
Z marchewką...