Mleczko i jogurt przełożyć do miski. Posłodzić cukrem trzcinowym i syropem z agawy. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć do schłodzonej maszynki do lodów i kręcić przez 30 minut. Misę wstawić do zamrażarki na godzinę (jeśli nie mamy maszynki lody mrozimy w zamrażarce przez 4 godziny, co ½ godziny dokładnie mieszając).
Podawać na grillowanym ananasie (plastry wystarczy opiec na patelni grillowej). Udekorować sosem karmelowym i melisą.
Sos karmelowy przygotować w następujący sposób. Cukier roztopić na patelni. Zdjąć z ognia. Do gorącego karmelu dodać masło. Wymieszać. Postawić na kuchence i na małym ogniu połączyć ze śmietanką. Wystudzić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wiele mam, babć, opiekunek i przedszkolanek niemal codziennie zadaje sobie...
Z domowymi powidłami;-)
Ziarna jałowca przełożyć do moździerza. Dorzucić sól...
Sos sojowy połączyć z sokiem z limonki i sokiem jabłkowym, posłodzić. Dodać chili (pa ...
Deser wybrany przez Artura Jędrzejczyka.