Okrągły placek ciasta francuskiego na croissanty podzielić na 6 równych części. Trzy kawałki zwinąć w rogalik – rogi lekko zawinąć. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Trzy ostatnie kawałki ciasta nadziać gorzką czekoladą (po 2 kostki na rogalik). Zwijamy podobnie, jak rożki bez nadzienia.
Rogaliki posmarować mlekiem. Wstawić na 25-30 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.
Podawać na ciepło lub przestudzone – koniecznie z domową konfiturą oraz masłem.
Przepis na szybką konfiturę. Wiśnie przełożyć do garnka, podgrzać, wsypać cukier i ugotować. Dodać mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w zimnej wodzie. Szybko wymieszać i zagotować.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zrobi pikantną zupę pieczarkową, zapiekaną pod ciastem francuskim....
Na herbatnikach...
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
I kruszonką kokosową!
Morele, brzoskwinia i gruszka...