Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną wodą, dodać kminek, chrzan, czosnek, sól, cukier i kromkę chleba razowego. Odstawić pod przykryciem na 3-6 dni (najlepiej w naczyniu kamionkowym).
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć). Przyprawić liśćmi laurowymi, ziarnami pieprzu i zielem angielskim. Ugotować. Przecedzić.
Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, zawiązać, wycisnąć sok do sklarowanego wywaru (pod koniec można też zanurzyć w bulionie całe zawiniątko). Dodać zakiszony barszcz. Dosmaczyć solą, cukrem i sokiem z cytryny - zupa powinna być słodko-kwaśna.
Podgrzać, ale nie dopuścić do wrzenia, bo barszcz straci kolor.
Podawać z posiekaną natką pietruszki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Pierwszy odcinek programu "Ewa gotuje" będzie utrzymany w stylistyce świątecznej...
Suchy, obrany groch przesypać na sito i pod bieżącą wodą płukać przez dłuższą chwilę...
Na wielkanocne śniadanie;-)
Lubicie sery? Koniecznie spróbujcie tej zupy!
W sezonie grzybowym pozycja obowiązkowa! Pyszna zupa z kurkami, boczkiem i ziemniakami.