Warzywa obrać, zalać wodą. Dodać cebulę opieczoną na ruszcie lub patelni (bez tłuszczu). Przykryć i gotować 30-40 minut na małym ogniu (w szybkowarze znacznie szybciej - 6-7 minut).
Wywar przecedzić przez sito. Jeśli chcemy uzyskać wywar mięsny, do podanych składników wystarczy dodać kawałek kurczaka, wołowiny etc. Bulion można podzielić na porcje i zamrozić - będzie stanowił świetną bazę dla zup.
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać i posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć w nim kartofle (przez ok. 5 minut), często mieszając, by nie przywarły do dna. Pod koniec dodać czosnek. Zalać bulionem i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Dodać ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Przyprawić solą (ew. pieprzem). Dodać posiekaną pietruszkę lub kolendrę.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem lekcja gotowania dla najmłodszych. Ewa Wachowicz ugotuje bulion...
Wołowinę włożyć do garnka, dodać włoszczyznę, zalać zimną wodą...
Botwinka na zimno;-)
Przygotować zakwas. Buraki obrać i pokroić na kawałki, zalać letnią, wcześniej przegotowaną, wodą...
Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...