Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, po czym natrzeć solą i pieprzem młotkowanym z kolendrą (można kupić taką mieszankę lub samemu - w moździerzu - utłuc ziarna pieprzu z ziarnami kolendry). Można też natrzeć zwykłym, mielonym pieprzem.
Następnie włożyć do lodówki na co najmniej 2 godziny (a jeszcze lepiej na całą noc). Patelnię rozgrzać, dać tłuszcz i obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do gęsiarki (lub do dużego naczynia żaroodpornego).
Kapustę kiszoną podzielić na porcje, dobrze odcisnąć (w przeciwnym razie kwaśny smak zdominuje potrawę) i lekko przesiekać. Tak przygotowaną kapustą obłożyć mięso.
Ananasa wyjąć z puszki, pokroić na kawałki (można też kupić konserwę z pokrojonym ananasem). Sokiem z puszki zalać mięso, a ananasem posypać kapustę. Przykryć i wstawić do piekarnika na około 2 godziny.
Upieczone mięso pokroić na plastry, podać z ziemniakami i kapustą z ananasem - jako dodatkiem.
Ziemniaki obrać. Zalać wodą i mlekiem - pół na pół. Dodać czosnek w łupinach. Przyprawić solą. Ugotować. Przed podaniem posypać koperkiem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Dziś Ewa przygotuje wyśmienitą karkówkę zapiekaną pod kapustą z dodatkiem...
Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć ...
Na Święto Niepodległości i św. Marcina!
W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...
Mięso pokroić w paski. Zrumienić na mocno rozgrzanym oleju...