Mleko połączyć z wodą (najlepiej w płaskim naczyniu). Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Przyprawić solą, majerankiem i liściem laurowym. Włożyć plastry schabu. Przykryć i na kilka godzin schować do lodówki.
Mięso osuszyć i usmażyć na patelni grillowej – na mocno rozgrzanym maśle.
Pokroić w plastry. Ułożyć na sosie chimichurri. Udekorować zestami z cytryny. Podawać z sałatką francuską.
Chimichurri. Natkę i kolendrę posiekać. Dodać posiekany czosnek, chili i szalotkę. Dolać ocet i oliwę. Posłodzić miodem. Zblendować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Sałatka francuska. Do dużej miski przecisnąć czosnek. Dodać musztardę, ocet, oliwę, olej, miód i drobno posiekaną papryczkę chili. Dolać trochę wody. Wymieszać. Wrzucić kilka liści szpinaku, roszponkę, rukolę i wszystkie sałaty. Wymieszać z sosem tuż przed podaniem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Przed nami długi majowy weekend – pora rozpocząć sezon grillowy....
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Góralski przysmak nieco inaczej...
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...
Udekorowany świeżymi owocami!