Żurawinę najlepiej zbierać po przymrozkach. W przeciwnym razie warto ją lekko zmrozić w zamrażarce (5-6 godzin). Wówczas będzie słodsza i mniej cierpka.
Owoce umieścić w rondlu. Zasypać cukrem (w proporcji 2:1). Postawić na kuchence, wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 40 minut.
Po tym czasie dodać jabłka – obrane i starte na dużych oczkach. Podgrzewać przez kilka minut. Przełożyć do wyparzonych słoików. Odwrócić do góry dnem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa uwielbia lokalne produkty i regionalną kuchnię. Dlatego, za każdym...
Żółtka utrzeć z majonezem i musztardą. Dodać drobno posiekane białka, korniszony i pi ...
Awokado rozkroić, pozbawić pestki, miąższ wybrać łyżką, rozdrobnić widelcem. Połączyć ...
Na dużą patelnię wlać śmietanę i na wolnym ogniu gotować ją kilka minut - by trochę o ...
Domowa wędlina;-)