Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Fińskie bułeczki cynamonowe

Opis przygotowania

Mleko przelać do rondelka i podgrzać, ale nie gotować. Wkruszyć drożdże. Posłodzić szczyptą cukru. Doprawić mielonym kardamonem. Dodać masło.

Mąkę przesiać do miski. Dosypać cukier. Zrobić dołeczek i przelać do niego gorące mleko. Dodać żółtko (białko odłożyć). Posolić i wymieszać. Gdy zrobią się kluchy wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na 40-45 minut.

Po tym czasie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 60 x 40 cm. Posmarować roztopionym masłem. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać ciasto. Ciasno zwinąć rulon i wyciąć trapezy. Ułożyć na blasze. Środek każdego ciasteczka delikatnie docisnąć palcem. Posmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temperaturę do 200 st. i piec na złoty kolor (przez 15-20 minut).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 491
Ewa gotuje - odc. nr 491

Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od śniadaniowego...

 

Podobne przepisy

Pucharki z musem brzoskwiniowym

Galaretki rozpuścić w 1  1/2  szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...

Ciasteczka z oczkiem

Na stolnicę przesiać mąkę, posiekać z zimnym masło. Gdy zacznie przypominać kruszonkę, zrobić kopczyk...

Ule

Przygotować nadzienie. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dolać spirytus (wedle uznania), ...

Śliwki pod kruszonką

Na stolnicę wysypać mąkę krupczatkę...

Wróć do listy przepisów