Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Jabłka w szlafrokach

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Posiekać. Posłodzić. Uperfumować cukrem waniliowym. Zrobić dołeczek, dodać żółtko (białko odłożyć), wlać zimną wodę. Zagarnąć nożem i szybko wyrobić ciasto. Przełożyć do zamykanego pojemnika i na kilkanaście minut schować do lodówki.

W jabłkach wydrążyć środki, starając się przy tym nie przebić na drugą stronę. Nałożyć powidła lub konfiturę.

Schłodzone ciasto zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Odcinać po kawałku i obkleić wszystkie owoce (tam, gdzie są powidła, nie zaklejać – żeby podczas pieczenia para miała ujście). Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać płatkami migdałów.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i zapiec na złoty kolor.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 458
Ewa gotuje - odc. nr 458

Ewa wiele razy mówiła, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować, jak...

 

Podobne przepisy

Owoce w waflach

Cukier roztopić na patelni. Gdy powstanie karmel, wsypać posiekane orzechy i płatki. ...

Ciasto śliwkowo-gruszkowe

W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...

Tarta rustykalna

Z gruszkami!

Wróć do listy przepisów