Grzyby namoczyć. Cielęcinę pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju.
Mięso przełożyć na deskę. Na tej samej patelni zezłocić posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dorzucić pokrojony czosnek. Dodać pomidory wraz z zalewą. Przyprawić liściem laurowym. Dodać pokrojone grzyby oraz wodę, w której się moczyły. Wlać wino. Przyprawić solą i pieprzem. Do sosu włożyć usmażoną cielęcinę. Przykryć i dusić do miękkości.
Dorzucić orzeszki piniowe. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę.
Podawać z pieczywem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa sięgnie po klasyki kuchni śródziemnomorskiej – co ciekawe:...
Bigos - też mi coś... Tyle tylko, że ten jest niezwykły, bo na czerwonej kapuście kiszonej!
Pożywny bulion "z wkładką" zwany jest żydowską aspiryną.
Sztuka mięsa nieco inaczej...
Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!