Filety namoczyć w wodzie (przez kilka godzin). Następnie dobrze przepłukać i pokroić na mniejsze kawałki, np. w romby. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w plastry. Wraz z rybą ułożyć w słoiku. Zalać przestudzoną marynatą (wodę wystarczy wcześniej zagotować z octem, cukrem i przyprawami). Zamknąć i wstawic do lodówki. Tak przygotowane śledzie można jeść już nastepnego dnia a w chłodzie wytrzymają nawet kilka tygodni.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wolicie sernik czy makowiec? A może lubicie tak jedno, jak i drugie? W...
W miseczce wymieszać wszystkie warzywa...
Filety podzielić na mniejsze kawałki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem...
Z łososia odciąć skórę. Rybę podzielić na mniejsze kawałki...
Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.