Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na ćwiarkki i usunąć pestki. Przełożyć do miksera. Paprykę upiec na ruszcie, obrać ze skórki, wyczyścić z nasion, pokroić i dorzucić do pomidorów. Połówkę melona wydrążyć, usuwając pestki. Miąższ wyjąć łyżką i przełożyć do miksera. Dodać czosnek, ocet jabłkowy i oliwę. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować. Schłodzić w lodówce lub podawać z kostkami lodu. Udekorować plasterkami truskawki i listkami bazylii. Skropić oliwą. Podawac z grzankami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Po wakacyjnej przerwie Ewa zaprosi widzów do swej ogrodowej kuchni w Zawoi....
Z sosem na bazie pietruszkowego pesto!
Podany z pesto na jarmużu;-) A jeśli zapomnimy o boczku - będzie wege!
A do tego prażona cebulka;-)
Idealne na drogę, w góry czy do szkoły...