M±kę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić, dodać połowę ksylitolu i posiekać.
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka. Wymieszać nożem, następnie wyrobić ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.
Jabłka pokroić w kostkę, gniazda nasienne usun±ć. Wsypać m±kę ziemniaczan±. Wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczypt± soli. Dosypać resztę ksylitolu. Delikatnie zmiksować.
Zimne ciasto zagnie¶ć i rozwałkować. Przełożyć do foremki wy¶cielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±. Nakłuć widelcem.
Do jabłek dodać pianę. Wymieszać i przełożyć na ciasto. Wyrównać. Posypać płatkami migdałów.
Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Cwibak na słono – czemu nie! Kolejny odcinek „Ewa gotuje“...
Drożdże posłodzić i odstawić. M±kę wysiekać z masłem, dodać jajka, drożdże z cukrem ( ...
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, utrwalić cukrem. Dodać żółtka i del ...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i sol±. Zmniejszyć płomień do minimum, dodać m±kę i e ...
Do m±ki dodać proszek do pieczenia i cukier puder...