Drożdże wkruszyć do miski. Wsypać łyżkę cukru oraz łyżkę m±ki. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 20-25 minut.
Po tym czasie przełożyć do misy robota. Wsypać m±kę i cukier. Wybić jajko, posolić, wlać ciepłe mleko oraz roztopione i wystudzone masło. Zamkn±ć i wyrobić. Pod przykryciem odstawić na godzinę – do wyro¶nięcia.
Stolnicę obficie posypać m±k±. Na deskę wyłożyć ciasto, posypać jeszcze m±k± i rozwałkować. Posmarować dżemem lub konfitur±, zostawiaj±c jeden brzeg czysty (2-3 cm). Zwin±ć roladę – w ten sposób, by kawałek bez dżemu był na końcu. Pokroić na 3-centymetrowe walce. Ułożyć w tortownicy i odstawić na 15-20 minut.
Piec przez 40-45 minut w temp. 180 st. C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprosi widzów na niezwykł± jajecznicę – nie...
Z bananem!
Schłodzone gruszki osuszyć na papierowym ręczniczku, przyci±ć spody, by prost ...
Z całych jabłek usun±ć ogonki i gniazda nasienne. Płytko naci±ć skórkę (dookoła), aby ...
M±kę przesiać na stolnicę - tak, by powstał kopiec. Dodać zimne masło i cukier puder. ...