Po trzech tygodniach gotowania w Beskidach Ewa wróci do Krakowa i okaże się, że rosnące na balkonie winogrona mają jeszcze owoce, jak też że bez problemu można znaleźć na nich piękne liście, które autorka programu zerwie i zakisi w słoiku. Krzątanina w kuchni zacznie się jednak od przygotowania sałatki z boczniakami i serem cheddar. Bazą tej potrawy będzie mieszanka różnych sałat, ale zanim na talerzu pojawi się kolorowa kompozycja Ewa zajmie się grzybami. Wybór padnie na boczniaki, ponieważ – o czym nie wszyscy wiedzą – są wyjątkowo zdrowe. Powszechnie uważa się, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych a to nieprawda! Boczniaki zawierają białko, które jest w 70 proc. przyswajalne przez nasz organizm oraz sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto są bogate w witaminy i sole mineralne. Potrawą odcinka będą gołąbki w kiszonych liściach winogron (słoik tego specjału Ewa przygotowała sobie wcześniej), wzorowane na greckich dolmades – z tą jednak różnicą, że helleński przysmak powstaje z dodatkiem ryżu, farsz autorstwa prowadzącej program będzie mięsny. Do gołąbków podany zostanie sos z brązowych pieczarek. Te grzyby różnią się od tych najbardziej znanych białych przede wszystkim mocniejszym kolorem, smakiem i aromatem. Podobnie jak boczniaki są cennym źródłem składników mineralnych i witamin. Na deser Ewa upiecze błyskawiczne ciasto cynamonowe. A jak cynamon, to i jabłka! Placek będzie bezglutenowy, bowiem powstanie na mące migdałowej.
Mix ulubionych sałat, grzyby i ser;-)
Idealne do gołąbków lub... sałatek!
Inspirowane greckimi dolmades...
Na mące migdałowej!