Praca po godzinach, przedłużona podróż, długie kolejki. To wszystko może stać się powodem do tego, aby nie zdążyć na czas przygotować wigilijną kolację. Jednak nic straconego - Ewa Wachowicz, znana autorka książek i programów kulinarnych radzi, jak to zrobić, by wigilia się udała
Przepisy, które dla Państwa przygotowaliśmy razem z panią Ewą, pozwolą dosłownie w godzinę przygotować smaczną kolację wigilijną, a potrzebne produkty znajdziemy w każdym osiedlowym sklepie, czy markecie. Zdążymy nawet przyrządzić karpia, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie tradycyjnych świąt.
– Przyrządzenie przedstawionych potraw nie wymaga dużej wiedzy kulinarnej czy specjalnego wysiłku, dania będą wybornie smakowały podczas kolacji wigilijnej – tłumaczy Ewa Wachowicz. Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które na pewno Państwu przypadną do gustu.
– Skorzystam, bo w pracy jestem do wieczora, a mąż nie potrafi gotować – mówi Anna Marchlewska (28 l.) z Ostródy (woj. warmińsko mazurskie), która w wigilię pracuje sprzedając choinki. – Pewnie będzie smacznie i miło.
Pozostaje nam życzyć smacznego oraz zdrowych i wesołych świąt.
Pierogi z kaszą gryczaną
Składniki: 40 dag maki, 1 szklanka cieplej wody, 1 jajko.
Farsz: 20 dag ugotowanej kaszy gryczanej, 25 dag białego sera, 1 jajko, 1 cebula, 1 łyżka świeżej mięty, masło do smażenia, sól, pieprz.
Na patelni przysmażyć na maśle drobno posiekaną cebulę. W misce rozdrobić pałką biały ser i dodać ze złoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną. Wmalej miseczce rozmieszać widelcem jajko dodać do farsz. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Na stolnice wysypać mąkę, zrobić na środku dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem mąkę delikatnie zagarnąć do środka, żeby zaparzyć ciasto, po tym będzie miękkie i będzie się dobrze kleiło. Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wbić wen jajko. Delikatnie nożem połączyć wszystko i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować ciasto na grubośc 3-4 mm. Po tym szklanką wykroić krążki, nałożyć farsz i lepić zgrabne pierożki, które gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną na wierzch, przez minutę jeszcze trzymać na ogniu, a po tym zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać na podsmażonej na maśle cebulce.
Kapusta z grzybami (w szybkowarze)
Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 100g suszonych grzybów, 3 liście laurowe, 1 łyżka ziela angielskiego.
Grzyby wcześniej przed gotowaniem namoczyć w wodzie. Kapustę kiszoną odcedzić, przesiekać i włożyć do szybkowaru. Dodać grzyby i liście laurowe i ziele angielskie, wszystko zalać woda spod grzybów. Gotować 15 minut.
Barszcz wigilijny
Składniki: 100 g suszonych grzybów, włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty), 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 1-2 ząbki czosnku, natka pietruszki (może być suszona), zakwas z buraków, cukier, sól, 1/2 cytryny.
Przygotować wywar z suszonych grzybów i warzyw (grzyby uprzednio namoczyć w wodzie). Doprawić liśćmi laurowymi, zielem i pieprzem. Ugotować i przecedzić. Czosnek przecisnąć przez praskę na gazę, wcisnąć sok do sklarowanego wywaru. Dodać zakiszony barszcz. Wszystko dosmaczyć solą, cukrem i na końcu sokiem z cytryny, tak aby zupa wyszła słodko-kwaśna. Podgrzać ale nie dopuścić do wrzenia, bo straci kolor. Podawać z pierożkami, albo natką pietruszki.
Karp na chrupko
Składniki: 1 lub 2 karpie, mąka, oliwa i masło do smażenia, cebula do przełożenia ryby.
Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą i odstawić w chłodne miejsce. Przed kolacją wigilijną, rybę wyjąć z cebuli, posolić i usmażyć na oliwie z dodatkiem masła i obu
stron.
Kasza z grzybami
Składniki: 1/2 kg kaszy jęczmiennej, 10-15 dag suszonych grzybów, 3 łyżki masła, sól.
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić. Kiedy zrobią się miękkie, wyłowić i włożyć do kaszy. Delikatnie zlać wodę spod grzybów (tak aby cały osad pozostał w garnku) i zalać nią kaszę. Dodać masło. Uzupełnić wodą do poziomu ok 2 cm ponad kaszę. Posolić do smaku i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn. Przez cały czasuważać żeby kasza nam się nie przypaliła. W razie potrzeby dolać wody. Podawać z wiórkami chłodnego ciasta.
Źródło: Fakt.