Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Skubaniec

Opis przygotowania

Zimne masło i smalec przełożyć na stolnicę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Posolić. Wsypać cukier waniliowy. Posłodzić i wszystko posiekać.

Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka odłożyć). Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną włożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Drugą odłożyć na bok. Do trzeciej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.

Jasne ciasto poskubać do prostokątnej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). To samo zrobić z ciastem ciemnym. Posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na śliwki. Wyrównać. Na górę poskubać zmrożone ciasto.

Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 521
Ewa gotuje - odc. nr 521

Tym razem Ewa zaprosi na mix kuchni międzynarodowej. Najpierw będzie potrawa...

 

Podobne przepisy

Mus czekoladowy

W naczyniu do kuchenki mikrofalowej wymieszać kawałki czekolady, kawę i rum. Roztopić ...

Kruche ciasto jabłkami przekładane

Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i zimne masło. Wysie ...

Sernik z brzoskwiniami na czekoladowym spodzie

Miękkie masło, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą...

Dango

Japońskie kulki ryżowe;-)

Wróć do listy przepisów