Mięso drobno posiekać. Przełożyć do miski. Wybić jajko. Wsypać mąkę. Przyprawić solą i pieprzem. Dobrze wyrobić.
Na patelnię dać łyżkę klarowanego miasta. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać pokrojone pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić aż grzyby zaczną się rumienić.
Deskę posypać mąką. Dłonie zwilżyć wodą. Z masy mięsnej ulepić kulki, położyć na desce i rozpłaszczyć. Usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu.
Na kolejnej patelni zrobić jajka sadzone – na klarowanym maśle.
Podawać z ziemniaczanym purée (na bryzol dać pieczarki, na grzyby jajko – doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem). Można udekorować zieleniną.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nie ma to jak domowe przetwory i zapasy, takie chociażby jak własnoręcznie...
Idealna na imprezę!
Mięso pokroić w plastry. Przykryć folią i mocno rozbić...
Z warzywami i makaronem ryżowym! Ale pałeczki nie są obowiązkowe...
W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w k ...