
M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnie¶ć ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.
Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (¶rednica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).
Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać nacięt± wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane ¶liwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać ¶mietankę i zmiksować.
Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie ¶liwki w syropie. Udekorować listkami mięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza, gdy mog± wyl±dować...
M±kę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...
Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...
Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)
M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...