Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta ze ¶liwkami

Opis przygotowania

M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i orzechy. Dorzucić zimne masło. Posiekać.

Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko i wlać wodę. Wymieszać nożem, następnie zagnie¶ć ciasto. Włożyć do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażarki.

Po 10 minutach rozwałkować i wykleić dno oraz boki formy na tartę (¶rednica 25-26 cm). Nakłuć widelcem i upiec w piekarniku na złoty kolor (25 minut w temp. 180 st. C).

Cukier roztopić na patelni, wlać wino, dodać nacięt± wanilię. Gdy sos odparuje wrzucić wypestkowane ¶liwki. Wymieszać i podgrzewać przez chwilę. Doprawić cynamonem. Dodać zimne masło. Odstawić do wystudzenia.

Mascarpone posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Wlać ¶mietankę i zmiksować.

Na wystudzone ciasto nałożyć najpierw krem, następnie ¶liwki w syropie. Udekorować listkami mięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 433
Ewa gotuje - odc. nr 433

Nic tak nie cieszy, jak warzywa z własnej uprawy. Zwłaszcza, gdy mog± wyl±dować...

 

Podobne przepisy

Tarta z gruszkami

M±kę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy...

Kisiel jagodowy

Jagody umyć, przełożyć do naczynia, wsypać cukier i przykryć. Dusić 20-25 minut na ma ...

Norweski przysmak jabłkowy

Wiejskie dziewczęta w welonach - tak brzmi oryginalna nazwa tego deseru;-)

Ciasto z jabłkami

M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę...

Wróć do listy przepisów