Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Opis przygotowania

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, dodając go stopniowo i cały czas ubijając przez ok. 10 minut. Wsypać mąkę ziemniaczaną, wlać ocet. Zmiksować.

Blachę piekarnikową wyścielić papierem do pieczenia. Łyżką nałożyć pianę, formując dwa okrągłe, dość grube blaty (wcześniej narysować ołówkiem okręgi o średnicy 24 cm – można użyć do tego tortownicy).

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 130 st. C i piec przez ok. 45 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i suszyć przez 2-3 godziny. Uwaga: do tortu potrzebny jest jeden blat, drugi można wykorzystać później (w chłodzie beza wytrzyma nawet miesiąc).

Na upieczony blat nałożyć śmietanę ubitą z cukrem waniliowym. Na brzegu zrobić wianuszek z przekrojonych na pół truskawek, na środku usypać kopczyk z pokrojonej na drobne kawałki gorzkiej czekolady. Między czekoladą a truskawkami ułożyć borówki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 279
Ewa gotuje - odc. nr 279

Można odnieść wrażenie, że grillowanie stało się naszą „dyscypliną...

 

Podobne przepisy

Banany grillowane

Banany ułożyć na ruszcie, opiec z obu stron (skórka powinna sczernieć). Zdjąć z ruszt ...

Rolada dwukolorowa

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo ...

Matcha-misu

Deser a'la tiramisu z zieloną herbatą...

Rożki czarno-białe

Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...

Wróć do listy przepisów