
Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło. Postawić na kuchence. Gdy składniki się połączą, posłodzić cukrem pudrem oraz posolić. Wsypać mąkę. Wymieszać. Szkliste i jednolite ciasto przełożyć do miski. Wybić jajka – jedno po drugim. Zmiksować. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na ok. 20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
Żółtka wybić do miski. Utrzeć z cukrem. Gdy zbieleją, małym strumykiem wlać gorące mleko, cały czas ubijając. Przelać do garnka po mleku. Dodać czekoladę i podgrzewać tak długo, aż się rozpuści (cały czas mieszać miotełką). Odstawić do wystudzenia.
Śmietankę ubić (powinna być zimna, z lodówki). Połączyć z masą czekoladową. Uperfumować skórką otartą z pomarańczy. Na samym końcu wlać likier pomarańczowy. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki.
Zimny krem przełożyć do worka cukierniczego i nałożyć do eklerów. Udekorować polewą czekoladową (wystarczy roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i dodać odrobinę masła). Oprószyć złotym pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na 15 kwadratów tej samej wielkości. Ułożyć w tr ...
Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącej wody. Truskawki zmiksować z cukrem. Śmietankę ubić ...
Masło przełożyć do rondelka, roztopić...
Na mące orkiszowej...