
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło. Mieszać i podgrzewać tak długo, aż składniki się połączą. Gdy masa zacznie wrzeć, trzymać ją jeszcze na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. Po tym czasie odstawić do wystudzenia – do zlewu z wodą i kostkami lodu. Najpierw jednak odlać filiżankę – ta część masy posłuży do dekoracji.
Gdy zawartość garnka wystygnie, wybić żółtka. Zmiksować. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia i znowu zmiksować.
Do białek dać szczyptę soli i ubić. Sztywną pianę połączyć z masą. Dorzucić orzechy włoskie i rodzynki. Wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem foremki keksowej (26 cm x 12 cm). Aby ciasto było łatwiej wyjąć, papier powinien wystawać z formy. Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Jeśli jest wilgotny, piec jeszcze przez 10-20 minut.
Wystudzone ciasto polać czekoladową masą (odłożoną na początku). Gdy masa zastygnie, babkę można pokroić.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek „Ewa gotuje” rozpocznie się od kulinarnych...
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę...
Dno foremki (24x40 cm) wyłożyć połową herbatników. Na mleku ugotować budyń i, gdy prz ...
Owoce pod ciastem naleśnikowym...
Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...