Mięso oczyścić z błon. W środku zrobić otwór i włożyć do niego śliwki namoczone w alkoholu, np. w żubrówce. Oprószyć solą.
Sezam zmielić w młynku. Wymieszać z syropem klonowym, mąką i oliwą i (powinna powstać gęsta papka). Tak przygotowaną panierką pokryć mięso ze wszystkich stron. Schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, które wcześniej należy skropić odrobiną oliwy, i wstawić do lodówki na całą noc.
Przed pieczeniem wyjąć z lodówki, by mięso i naczynie wróciły do temperatury pokojowej. Wstawić na ½ godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po tym czasie podlać odrobiną wody, przykryć i piec przez kolejne ½ godziny.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz przyrządzi potrawy z wieprzowiny. Gotowanie rozpocznie...
Nadobna perlica boczkiem rumianym otulona.
Delikatne filety z sandacza podane na salsie z ogórków małosolnych. A do tego prawdziwki prosto z patelni.
Kieszonka plecionka!
Mięso pokroić na dość grube plastry. Obsmażyć z obu stron na maśle...