
M±kę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać m±kę krupczatkę. Dorzucić zimne masło. Wysiekać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wybić jajko, dodać żółtka i ¶mietanę (je¶li jaja s± duże trzeba dać 2 łyżki). Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne czę¶ci (2/3 i 1/3).
Większ± czę¶ć rozwałkować i wyłożyć ni± spód oraz boki formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułk± tart±, ¶rednica 28 cm). Wstawić na minimum 30 minut do lodówki – wraz z reszt± ciasta.
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na grub± kostkę. Przełożyć do miski. Oprószyć cynamonem. Wymieszać. Nałożyć na schłodzone ciasto. Na owoce zetrzeć lub pokruszyć mniejsz± czę¶ć ciasta.
Wstawić na 30 minut do piekarnika, nagrzanego do 190 st. C. Po tym czasie przykryć foli± aluminiow± i piec przez kolejne 30 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa zaprasza na potrawy inspirowane kuchni± hiszpańsk±....
Na herbatnikach o smaku kakao...
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczypt± soli na sztywno. Utrwalić cukrem - miks ...
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, m±ki ...
Drożdże wymieszać z cukrem. Odstawić. M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, wysieka ...