Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier i cukier waniliowy. Posiekać z zimnym masłem. Dodać jogurt i żółtko. Wymieszać, po czym zagnieść ciasto. Uformować wałek, włożyć do foliowego worka i odstawić na 30 minut do lodówki.
Z zimnego ciasta odkroić 1/3. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy lub formy na tartę (wcześniej natłuścić ją masłem). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem. Podpiec w piekarniku – 30 minut, 170 st. C.
Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem brązowym, rodzynkami, płatkami migdałowymi, imbirem i cynamonem. Nałożyć na podpieczone ciasto.
Resztę ciasta rozwałkować, pociąć na paski i ułożyć w kratkę na gruszkach. Paski ciasta ułożyć również na brzegu. Piec przez 35-40 minut w temp. 170 st. C.
Udekorować cukrem pudrem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Im chłodniej na polu, czy też jak kto woli, na dworze, tym częściej sięgamy...
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodać cukier, wymieszany upr ...
Na oleju...
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...
Ziarna słonecznika wsypać na patelnię...