Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Biszkopt z dżemem z cukinii

Opis przygotowania

Zacząć od przygotowania dżemu. Cukinie obrać i wydrążyć z nich nasiona. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć do dużego garnka, dodać cukier i smażyć na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny. Po tym czasie dodać galaretki, wymieszać i zdjąć z kuchenki. Odstawić do wystudzenia.

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli. Ubić pianę, utrwalić cukrem. Do piany stopniowo dodać po jednym żółtku, miksując na wolnych obrotach.

Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać z proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać do piany z żółtkami, cały czas mieszając łyżką. Dolać wodę. Delikatnie wymieszać.

Ciasto wylać na dużą blachę, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (zamiast bułki można użyć wiórków kokosowych – ciasto będzie ładnie pachnieć).

Piec przez 40-50 minut w temp. 170-180 st. C (góra i dół).

Lekko ostudzone ciasto wyjąć z blachy i przekroić wzdłuż na pół. Na spód wyłożyć dżem z cukinii, przykryć górą ciasta. Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 221
Ewa gotuje - odc. nr 221

„Bohaterką” kolejnego odcinka „Ewa gotuje” będzie...

 

Podobne przepisy

Piernik na zsiadłym mleku

Z polewą czekoladową i orzechami;-)

Żabie oczka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Murzynek z kardamonem

Do garnka wlać wodę, dodać masło, roztopić. Posłodzić, dodać kakao. Podgrzewać 5-7 mi ...

Orzechowiec z masą śliwkową

Jajka wybić do miski i zmiksować z cukrem na białą, puszystą masę...

Wróć do listy przepisów