Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Połączyć z masą. Dodać posiekane orzechy włoskie. Wymieszać.
Z ciasta najpierw uformować kulki, następnie rozpłaszczyć je na zgrabne placuszki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępie ok. 4 cm (ciasteczka rosną podczas pieczenia). Piec ok. 20 minut w temp. 160 st. C (na środkowej półce, z termoobiegiem, grzałka górna i dolna).
Z powyższej receptury wychodzi ok. 50 ciasteczek. Na podwieczorek diabetycy mogą zjeść 3 takie ciastka (równowartość 1 wymiennika węglowodanowego).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek z myślą o diabetykach. Ewa Wachowicz przygotuje łososia w musztardzie,...
Przygotowanie ciasta zacząć od zrobienia masy śliwkowej...
Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...
Masło, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodać po jed ...
Wiśnie umyć i wydrylować. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając wbić po ...