Przygotować farsz. Mięso oddzielić od kości. Wraz ze skórą pokroić drobno nożem. Dodać miękkie masło, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i nieco brandy lub tokaju. Wymieszać. Farsz powinien mieć konsystencję masy pasztetowej.
Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołek i wlać do niego gorącą wodę. Nożem delikatnie zagarnąć mąkę do środka (czyli zaparzyć ciasto - dzięki temu zrobi się miękkie i będzie dobrze się kleiło). Gdy na stolnicy powstaną „kluski”, znowu zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie połączyć wszystko nożem i wyrobić ciasto. Podsypując mąką rozwałkować na grubość około 2-3 mm.
Szklanką wykrawać krążki. Farsz nakładać na ciasto i lepić pierogi. Ugotować w osolonym wrzątku. Gdy pierogi wypłyną, jeszcze przez minutę trzymać na gazie, następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sicie. Podawać ze zrumienioną cebulką.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym programie "Ewa gotuje" mamy jubileusz - to już dwusetny odcinek!...
Mięso pokroić w kostkę. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Przyprawić...
Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wsz ...
Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek. Gdy lekko się ...
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, przekroić na pół, wydrążyć środki...