Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno (można dać szczyptę soli) i utrwalić cukrem oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtka, wymieszać.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do piany, dodać oliwę lub olej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Gdy masa zrobi się gładka, wyłożyć ją na dużą tortownicę (średnica 28 cm), wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C na złoty kolor (przez około 30 minut).
Zagotować 1/2 l wody, wsypać 3 galaretki, wymieszać. Gdy przestygną, połączyć z jogurtami i mieszać tak długo, aż powstanie gładka masa.
Biszkopt przeciąć na pół. Przełożyć częścią masy. Na wierzch nałożyć resztę masy i owoce, zalać tężejącą galaretką rozpuszczoną w 1/2 l wody. Schłodzić w lodówce.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu zrobi bakłażany,...
Galaretki rozpuścić w 1 1/2 szklanki gorącej wody, lekko przestudzić ...
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier, sól i masło. Wysiekać...
Białka oddzielić od żółtek. Ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem...
Kaszę wsypać na sito i porządnie wypłukać...