Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do zamykanego naczynia.
Do miski wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, wlać sok jabłkowy i sos Worcester. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Wymieszać i przełożyć do pojemnika z mięsem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną szynkę umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym – wraz z marynatą. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia. Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...
Jajko, sok z cytryny, musztardę, pieprz, cebulę i śmietanę zmiksować. Stopniowo wlać ...
Dawniej panny na wydaniu buraczkami malowały sobie lico...
Marchewkę obrać i pokroić w cienkie, długie paski...
Kit pszczeli na zdrowie!