
Ziarna słonecznika zalać wodą i odstawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Sezam uprażyć na suchej patelni. Przełożyć do robota i zmiksować. Dodać odsączony słonecznik, czosnek, ostrą paprykę i sok z cytryny. Wlać wodę i oliwę. Posolić i zmiksować. Dorzucić lód i zmiksować jeszcze raz (ten dodatek spowoduje, że pasta nie ściemnieje). Przełożyć do słoika i skropić oliwą. Można udekorować prażonym sezamem.
Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa bardzo lubi grzyby i często po nie sięga. Tym razem pokaże jak wykorzystać...
Cukier puder połączyć z cynamonem. Jabłka obrać, pozbawić ogonków i szypułek, pokroić ...
Na patelnię wsypać trociny, przykryć folią aluminiową, ponakłuwać. Surową rybę oprósz ...
Znakomite do mięs i sałatek;-)
Myśląc o PRL-u, mówię o smalcu... Lecz nie o takim z "mięsnego", a o domowym smalczyku z jabłkiem!