Dynię obrać ze skórki, przeciąć wzdłuż na pół i wydrążyć pestki (można je osuszyć, uprażyć i traktować jako przekąskę). Za pomocą ostrego noża naciąć na całej długości w poprzek, nie docinając do końca (warto pomóc sobie umieszczonymi po bokach drewnianymi patyczkami do szaszłyków). Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia. Skropić oliwą, posolić, posypać igiełkami rozmarynu (część można wsunąć w nacięcia). Wstawić na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 45 st. C.
Żurawinę wsypać do garnka. Zalać wodą, posłodzić i ugotować. Następnie odparować do konsystencji sosu.
Upieczoną dynię posypać pokrojoną papryczką. Podawać z sosem żurawinowym.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Kolejny odcinek programu zacznie się od przyrządzenia dyni piżmowej. Warzywo...
Doprawione szafranem!
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...
Klasyka nieco inaczej, bo bez glutenu...
Z serem cheddar;-)