Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Tarta jak mazurek

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Posolić i wysiekać. Wybić jajko, dodać wodę. Zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na ½ godziny.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować schłodzone ciasto, następnie wykleić nim spód i boki formy na tartę (foremka powinna być wysmarowana masłem i wysypana mąką). Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Z obciążeniem piec przez 15 minut, przez kolejny kwadrans bez.

Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebule pokrojone w piórka. Na drugiej patelni rozgrzać smalec i zezłocić na nim pokrojone w plasterki kiełbasy.

Jogurt przełożyć do miski. Wybić jajka. Roztrzepać miotełką. Wsypać ser żółty starty na jarzynowej tarce. Przyprawić solą i pieprzem. Dorzucić podsmażoną i wystudzoną cebulę oraz posiekany szczypiorek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód.

Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych na twardo jaj oraz plasterki usmażonej kiełbasy.

Zapiec w temp. 180 st. C (wystarczy 15-20 minut).

Podawać na ciepło. Można udekorować – chociażby świeżym tymiankiem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 359
Ewa gotuje - odc. nr 359

Ewa nie wyobraża sobie świąt Wielkiej Nocy bez białej kiełbasy oraz jajek....

 

Podobne przepisy

Gałuszki

Do przesianej mąki dodać jajko, posolić. Wlać wodę (ile zabierze), wyrobić. Łyżką for ...

Ceviche z pstrąga

Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)

Pieczarki w cieście

Z dodatkiem parmezanu;-)

Pasta słonecznikowa

Z sezamem;-)

Wróć do listy przepisów