Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Rogaliki z marmoladą

Opis przygotowania

Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło - z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i - gdy powstaną „kluchy" - wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować - cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 145
Ewa gotuje - odc. nr 145

W tym odcinku Ewa ponownie "zabierze" nas do Ameryki Południowej. Tym razem...

 

Podobne przepisy

Mus czekoladowy z chili

W gorącej kąpieli wodnej roztopić 150 g czekolady. Odstawić do wystudzenia...

Sorbet truskawkowy z bąbelkami

Mrożone truskawki zmiksować i posłodzić, nałożyć do szampanówek, zalać winem musujący ...

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Babka ucierana

Wielkanocny klasyk!

Wróć do listy przepisów